NRC kondigt onderzoek naleving veiligheidsregels aan

Print     PDF
Rubriek

NRC meldt dat negen van de tien chemische bedrijven zich niet aan de veiligheidsregels houden. Tussen 2006 en 2017 begingen 494 chemische bedrijven samen 7.362 overtredingen. Een klein deel van hen – zeven procent – overtreedt stelselmatig de regels en heeft de afgelopen tien jaar meer dan veertig overtredingen begaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit in Amsterdam dat later dit jaar wordt gepubliceerd. De overtredingen variëren van een slechte brandbeveiliging tot achterstallig onderhoud aan machines waardoor giftige gassen kunnen weglekken, aldus NRC.

Majeure risicobedrijven

De criminologen bestudeerden gegevens van 494 chemische bedrijven, door de overheid "majeure risicobedrijven” genoemd. Van multinationals zoals Shell en AkzoNobel tot kleinere meer anonieme ondernemingen die de opslag van giftige stoffen regelen. Tussen 2006 en 2017 begingen deze bedrijven samen 7.362 overtredingen, gemiddeld 15 per bedrijf.

Veelplegers

De "notoire veelplegende” bedrijven nemen een kwart van de overtredingen voor hun rekening, blijkt uit het onderzoek. Terwijl slechts een op de tien controles bij de ‘veelplegers’ plaatsvindt. Ze overtreden de regels op verschillende vlakken gedurende tien jaar: papierwerk en protocollen zijn niet op orde, de machines zijn verouderd en er is achterstallig onderhoud. Bij één bedrijf constateerden handhavers tijdens een controle 37 overtredingen.

Bron