ILT en Douane onderscheppen containers met gevaarlijke stoffen

Print     PDF
Rubriek

In de Rotterdamse haven hebben de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en Douane 27 containers vol met oude afgekeurde accu’s onderschept. Deze waren via Rotterdam onderweg van Zuid-Amerika naar Azië.

Last onder bestuursdwang

Uit de documenten en etiketten op de containers bleek niet dat de containers deze gevaarlijke stoffen bevatten. Tegen de rederij is een zogenoemde Last onder bestuursdwang opgelegd. Hierin staat dat de containers pas weer kunnen worden vervoerd als alle documenten op orde zijn en de stoffen op een veilige manier vervoerd kunnen worden. Op kosten van de afzender is een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om dit te regelen.

Slecht beladen

Behalve dat de documenten niet in orde waren, waren de containers zeer slecht beladen. Pallets vol opgestapelde accu’s stonden los en konden makkelijk gaan schuiven en lekken. Omdat niet bekend was dat gevaarlijke stoffen werden vervoerd, was er een direct gevaar voor de bemanning en andere betrokkenen. Bij lekkage had ook een chemische reactie met andere (al dan niet gevaarlijke) stoffen kunnen optreden met vergaande gevolgen. De containers zijn met het oog op de openbare veiligheid direct apart gezet.