Control Tower voor Europees spoorgoederenvervoer succesvol

Print     PDF

De eerste resultaten van de Control Tower for long distance rail freight transport laten goede verbetering zien van intermodaal spoorvervoer, zo meldt adviesbureau Panteia. Deze Control Tower het mogelijk om van vrachtvervoer per spoor een betrouwbaarder, zichtbaarder en concurrerender service te maken. Dit als onderdeel van de intermodale keten, waarin meerdere vormen van transport samenkomen.

Dankzij verbeterde informatievoorziening neemt de klanttevredenheid toe en is een efficiënter proces mogelijk. Panteia is manager van dit kerninitiatief binnen het Europese project “SMART-RAIL”, en werkt hierin nauw samen met Seacon Logistics, bouwer en gebruiker van de Control Tower. De Control Tower bestaat uit IT-interfaces tussen het controlesysteem van Seacon Logistics, track- en trace-informatie, systemen van supply chain partners en deels van infrastructuurbeheerders. Het delen van meer en betere informatie tussen partners in de keten leidt tot regelmatige (semi-real time) status updates van het verloop van het transport op de corridor.

Showcase

De implementatie van de Control Tower op de spoorcorridors Bettembourg-Le Boulou en Rotterdam-Venlo is een showcase voor verdere opname in de transportsector. Het verbeteren van de voorspelbaarheid en zichtbaarheid van het spoorvervoer bewijst dat het mogelijk is om vrachtvervoer per spoor aantrekkelijker en concurrerender te maken.