Test bluswatersysteem Kijfhoek succesvol

Print     PDF
29 maart 2018
Rubriek

Incidentenbestrijding en bedrijfsbrandweer van ProRail hebben in samenwerking met brandweer Zuid-Holland Zuid zaterdag 24 op zondag 25 maart het blussysteem op rangeerterrein Kijfhoek getest. Met vier blusvoertuigen zijn op vier punten tegelijk de ondergrondse leidingen met water gevuld. De test - die geregeld wordt uitgevoerd - werd glansrijk doorstaan.

Druk hoog genoeg

Op rangeerterrein Kijfhoek rijden het hele jaar door goederentreinen waarin van alles wordt vervoerd; van benzine en kolen tot en met plastic speelgoed, tegels en auto’s. De brandweer moet snel inzetbaar zijn en ook de blusinstallatie moet optimaal functioneren. Zo moet bijvoorbeeld de druk hoog genoeg zijn om vanaf een flinke afstand een brand te kunnen bestrijden, met voldoende water of schuim.

Blusslangen

Algemeen leider André Bruggeman van ProRail Incidentenbestrijding is met 25 mensen vijfenhalf uur bezig geweest met blusslangen, bluskanonnen en andere materialen. Het resultaat was uitstekend. Het blussysteem voldoet aan de verwachtingen. Dat betekent dat de waterstralen zeker vijftig meter ver komen en dat 480.000 liter water per uur door de leidingen wordt gepompt. 

Veiligheid

ProRail regelt dat treinverkeer dat van Kijfhoek vertrekt en Kijfhoek passeert en neemt - in nauwe samenwerking met onder meer gemeente Zwijndrecht en veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, vervoerders en verladers - verantwoordelijkheid voor de veiligheid op en rond het terrein.

Bron
Tags