Zenne-water in Brussel bevat te veel schadelijke stoffen

Print     PDF
Rubriek

Onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel hebben vastgesteld dat er in de rivier Zenne ter hoogte van de industriezone in Vilvoorde een erg hoge activiteit aan hormoonachtige stoffen zit. Bij labo-experimenten slaagden ze erin om met behulp van bacteriën bepaalde van deze stoffen terug af te breken. Dit blijkt uit recente research van de VUB-onderzoekers, die de aanwezigheid van deze stoffen in het water en het sediment van de Zenne hebben gemeten.

Veel hoger dan EU-richtlijn

Vooral aan de industriezone van Vilvoorde is de hormoonachtige activiteit opvallend hoog. Daar vonden de onderzoekers oestrogeenachtige stoffen met een piekwaarde van 938 picogram steroïdhormoonequivalenten per liter. Dat is meer dan dubbel zo hoog als de EU-richtlijn inzake milieukwaliteitsnormen van 400 picogram per liter.  Bovendien waren de dioxinegehaltes in het sediment allemaal hoger dan het lage risiconiveau van het Amerikaanse Agentschap voor Milieubescherming. Eén waarde was zelfs zo hoog, dat ze een hoog risico voor zoogdieren zou kunnen inhouden.

Stoffen afbreken

Maar tijdens hun research deden de onderzoekers een verrassende ontdekking. Met het water van de Zenne deden ze in het laboratorium een experiment door de natuurlijk aanwezige bacteriën uit het water artificieel verder op te kweken en uit te hongeren, zodat ze de hormoonachtige stoffen begonnen op te eten. Daardoor daalde de activiteit van oestrogeenachtige stoffen in het water in een maand tijd met 80%. Dit onderzoek bewijst dat het mogelijk is om bacteriën te gebruiken om hormoonachtige stoffen af te breken, aldus de Vrije Universiteit Brussel.