Veiligheidsregio Friesland plaats foto's verloren zakken MSC Zoe

Print     PDF
Rubriek

De Veiligheidsregio Friesland heeft op Twitter gemeld dat de Meldkamer Noord-Nederland  het heel druk met mensen die 112 bellen over zakken die zij op strand vinden op de Waddeneilanden. Deze komen van het containerschip MSC Zoë dat op 2 januari boven het Duitse eiland Borkum containers heeft verloren.

Twitter

Deze goedbedoelde telefoontjes leiden tot een overbelasting van de meldkamer. Daarom heeft de veiligheidsregio foto's op Twitter geplaatst van zakken die ongevaarlijk zijn, waarvoor niet 112 gebeld hoeft te worden. Ook zakken waar wel gevaarlijke stoffen in kunnen zitten, worden op Twitter getoond. Hiervoor geldt dat mensen deze zelf niet moeten opruimen maar 112 moeten bellen. Deze zakken moeten worden opgeruimd door hulpverleners met beschermende kleding. Ook heeft de veiligheidsregio een foto geplaatst van aangespoelde (witte) verpakkingen. Deze verpakkingen veilig geborgen en weggegooid worden. Wanneer verpakkingen gescheurd of open zijn, kan dit leiden tot enige huidirritatie, aldus de veiligheidsregio.

Peroxide

Op 2 januari werd ook bekend dat in drie, nog niet gelokaliseerde containers gevaarlijk organisch peroxide zit. Dit zit in poedervorm in vaten. De Kustwacht Nederland adviseerde om bij de containers weg te blijven, niet aan te raken of lucht in te ademen, en meteen contact te zoeken met alarmnummer 112. Kort daarna maakte de Kustwacht de kleur en de nummers van de containers bekend:

  • Gele container met nummer:  MSCU3713629
  • Blauwe container met nummer: CXDU2077321
  • Roestbruine container met nummer: TCLU41747408

Het is niet duidelijk of deze containers inmiddels gelokaliseerd zijn.