Veiliger reinigingsproces van tankwagens valt in de prijzen

Print     PDF
Rubriek

Essenscia wint de Responsible Care Award met digitaal project voor betere logistiek. Deze Belgische branche-organisatie voor de chemie sleepte de prijs in de wacht voor het project e-ECD. Dit is een sector- en grensoverschrijdend initiatief om het reinigingsproces van tankwagens voor chemische producten te digitaliseren. Dit leidt tot een grotere veiligheid en hogere efficiëntie in de logistieke keten.

In de chemie worden vaak tankwagens gebruikt voor het transport van chemische producten. Bij elke stap in het logistiek proces moet een speciaal document opgemaakt worden, een ECD of EFTCO Cleaning Document, met nauwkeurige informatie over de inhoud, de schoonmaak en het transport van de betrokken tankwagen. Jaarlijks gaat het om bijna drie miljoen papieren documenten.

In 2015 nam essenscia het initiatief om dit proces te digitaliseren, samen met de European Federation of Tank Cleaning Organisations en de European Chemical Transport Association. Hiervoor was een nauwe samenwerking nodig tussen chemiebedrijven, transportondernemingen en dienstverleners op het gebied van tank cleaning. Er werd ook een beveiligd digitaal platform uitgebouwd. Daarvoor werd vorig jaar de European Chemical Logistics Information Council, die het systeem als een onafhankelijke partner beheert.

Na een succesvolle testfase met twintig bedrijven is het systeem nu volledig operationeel en klaar om in heel Europa toegepast te worden. Momenteel zijn er ongeveer 150 geregistreerde gebruikers in België, Nederland en Duitsland. Op termijn zou het digitale e-ECD-document de standaard moeten worden in heel Europa, waarbij gemikt wordt op zo'n 600 deelnemende bedrijven.

Bron: essenscia