Tien procent van afvaltransporten voldoet niet aan wetgeving voor export

Print     PDF

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in oktober 2019 controles gehouden op grensoverschrijdende transporten van elektrisch afval en verontreinigd plastic afval. Van de 220 controles voldeed bijna tien procent niet aan de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA). Deze specifieke controles waren onderdeel van de mondiale actie tegen milieucriminaliteit met de naam ‘30 days at Sea 2.0’ van Interpol.

Alle tegengehouden zendingen zijn retour gezonden om alsnog milieuverantwoord te worden verwerkt. Voor zwaardere overtredingen is proces-verbaal opgemaakt. Voor lichtere overtredingen zijn waarschuwingen uitgedeeld.

In Nederland en België werden onder andere containers en auto’s onderschept die vol met kapotte elektronica op weg waren naar bestemmingen in Afrika, waaronder Ghana, Guinee en Kameroen. De elektronica was kapot, maar werd vervoerd als een nog werkend tweedehandsproduct. Het is verboden om defecte elektronica naar bestemmingen te exporteren die niet in staat zijn om e-waste op een verantwoorde manier te verwerken. Verder is er een zending huisvuil aangetroffen, die ten onrechte bij de douane was aangegeven als papierafval en is er een illegaal transport van plastic afval onderschept.

De controles vonden plaats op snelwegen in Nederland en in de havens van Antwerpen, Vlissingen en Rotterdam. De ILT werkte tijdens de controles intensief samen met de politie, de Nederlandse en Belgische Douane en de Belgische milieu-inspectie.

Bron: Inspectie Leefomgeving en Transport