PMC en Renewi gaan Russische onderzeeboot op duurzame manier recyclen

Print     PDF
Rubriek

Sinds 2002 ligt in de haven van Amsterdam een Russische onderzeeboot van de Foxtrot-klasse. Het schip is in slechte staat en wordt half december onder bestuursdwang verwijderd en vervolgens gesloopt. De opdracht hiervoor is verkregen door Struijk Sloop- en Grondwerken, Jansen Recycling Group, Purified Metal Company (PMC) en andere gespecialiseerde bedrijven. PMC laat momenteel in Delfzijl een fabriek bouwen waar met asbest verontreinigd staal veilig kan worden gerecycled.

Jan Henk Wijma, ceo van PMC, zegt: ‘Wij zijn bijzonder trots op het feit dat de gemeente Amsterdam als een van de eerste klanten vertrouwen heeft in onze milieuvriendelijke technologie. De Foxtrot is een van de eerste grote sloopprojecten waarvan het vervuilde schroot wordt verwerkt in onze fabriek. Deze zal naar verwachting in de zomer van 2020 operationeel zijn.’

Het transport van de Foxtrot naar het terrein van Jansen Recycling Group in Vlaardingen, waar de onderzeeboot wordt gesloopt, gebeurt in nauw overleg met Port of Amsterdam en Rijkswaterstaat.

Na de ontmanteling van de Foxtrot, zorgt Renewi voor het veilige transport van het met asbest en chroom-6 vervuilde staalschroot naar Delfzijl. PMC verwerkt het schroot tot grondstof voor de staalindustrie. Tijdens het verwerkingsproces valt het asbest uiteen in onschadelijke bestanddelen en wordt chroom-6 verwijderd. Het staal wordt verwerkt tot Purified Metal Blocks die als grondstof dienen voor de staalindustrie.

Volgend jaar rond deze tijd zal het 90 meter lange schip volledig zijn verwerkt tot herbruikbare grondstoffen.

Bron: Renewi