PGS-richtlijn lithiumbatterijen in de maak

Print     PDF
Rubriek

De PGS-organisatie gaat een nieuwe richtlijn opstellen voor veilige opslag van lithium-ion-batterijen: PGS 37. Het gebruik van lithium-ion batterijen neemt de laatste jaren sterk toe. Dit brengt gevaren met zich mee. Bij brand kunnen er giftige gassen vrijkomen. Op dit moment is er nog maar weinig wet- en regelgeving voor lithium-ionbatterijen. 

Buurtbatterijen  

De richtlijn zal gaan over twee onderwerpen:

  • hoe je op een veilige manier grote hoeveelheden lithium-ion-batterijen op slaat.
  • hoe je op een veilige manier met buurtbatterijen moet omgaan. Buurtbatterijen zijn aan elkaar gekoppelde lithium-ion-batterijen om energie in op te slaan en vervolgens om elektriciteit te leveren.

Andere handleidingen

Het PGS-team dat de PGS-richtlijn gaat schrijven start volgende maand. Verwacht wordt dat het ongeveer anderhalf jaar zal duren voordat het team klaar is. In de tussentijd kunt u de handleidingen raadplegen van de Veiligheidsregio’s Haaglanden en Rotterdam Rijnmond en het LIOGS (zie hieronder). Zij beschrijven hierin hoe u lithium-ion-batterijen veilig kunt opslaan. 

Omgevingswet

Als de PGS-richtlijn klaar is zal de Omgevingswet naar de richtlijn gaan verwijzen. Ook de Arbeidsomstandighedenwetgeving zal naar maatregelen in de PGS 37 gaan verwijzen. De PGS-richtlijn is dan een belangrijk middel om aan de wetgeving te voldoen. 

Handreiking Elektriciteit Opslag Systemen (EOS > 25kWh Li-ION) (Veiligheidsregio Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond, LIOGS)
Handreiking Opslag Li-ion energiedragers (accu’s en batterijen) (Veiligheidsregio Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond, LIOGS)

Op deze portal is het 'Startpunt Opslag' ingericht, met nieuws, PGS-richtlijnen, juriprudentie, verdieping en meer (voor abonnees).