Groningen en Drenthe krijgen EU-subsidie voor groene waterstof

Print     PDF
Rubriek

Noord-Nederland krijgt als eerste regio Europese subsidie voor het ontwikkelen van een grootschalige infrastructuur voor productie, opslag en distributie van groene waterstof. Het betreft een project van het consortium HEAVENN, dat € 90 miljoen gaat kosten. De subsidie hiervoor bedraagt € 20 miljoen.

Verschillende projecten worden uitgevoerd, zoals de grootschalige productie van groene waterstof als grondstof voor de industrie, de opslag, transport en distributie van waterstof en de toepassing hiervan voor de energievoorziening en in de mobiliteit. Bestaande aardgaspijpleidingen worden geschikt gemaakt voor het transport van waterstof en nieuwe waterstofleidingen worden aangelegd.

Een ondergrondse waterstofopslag is voorzien bij Veendam. Waterstof voor de verwarming van huizen wordt gerealiseerd in Hoogeveen en Groningen en voor de industrie in Delfzijl en Emmen. In de mobiliteit zal waterstof worden gebruikt voor onder meer bussen, vracht- en personenauto’s. Eveneens wordt een binnenvaartschip op waterstof gebouwd en wordt groene waterstof ingezet bij de productie van kerosine voor vliegtuigen.

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat