Chauffeur vastgezet vanwege illegaal transport chemicaliënafval

Print     PDF
Rubriek

Op vrijdag 31 mei is in Son en Breugel een man uit Weert door de politie aangehouden vanwege het overtreden van de Wet Milieubeheer. Hij vervoerde in een bestelbus, zonder dat hij voldeed aan eisen hiervoor, circa 700 liter aan chemicaliënafval. In 2018 werd hij vanwege een soortgelijk delict ook al gearresteerd. Hij werd toen door de rechter-commissaris onder voorwaarden vrijgelaten. Vanwege het overtreden hiervan is hij opnieuw vastgezet.

Chemisch afval

Bij een algemene controle bleek dat  er in de bus een voor driekwart gevuld 1000 liter vat met een vloeistof stond. Verder lagen er nog een pomp en twee slangen in de laadruimte. Ook zat er een gat in de bodem van de bus. Bij navraag bij de Meldkamer bleek dat de bestuurder al meerdere keren in het verleden met de politie in aanraking was gekomen vanwege het overtreden van regels met betrekking tot de Wet Milieubeheer. Een brandweerexpert kwam ter plaatse, hij vertelde na meting dat het om natriumthiosulfaat ging, een stof die gebruikt wordt als fotofixeervloeistof. Dit is gevaarlijk chemisch afval. Dit mag alleen worden vervoerd door erkende inzamelaars die aan bepaalde eisen voldoen en die het afval afgeven aan professionele afvalverwerkers. De chauffeur voldeed niet aan deze eisen en is daarom aangehouden en in verzekering gesteld. Het Milieuteam van de politie heeft daarna een verder onderzoek ingesteld. Hieruit volgt een verdenking dat hij sinds zijn aanhouding in 2018 structureel bezig is gebleven met de illegale inzameling van gevaarlijk afval. Waar dit afval is gebleven, is tot op heden onbekend.

Recidive

Er is sprake van recidive want op maandag 4 juni 2018 werd de man ook al aangehouden, toen als verdachte van de Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen.  Op donderdag 7 juni 2018 werd hij door de rechter-commissaris in ’s-Hertogenbosch  onder voorwaarden uit zijn voorlopige hechtenis geschorst.  Hij werd dinsdag 4 juni 2019 in opdracht van de officier van justitie opnieuw aangehouden, omdat hij die opgelegde voorwaarden had overtreden. Hij is nu opnieuw in voorlopige hechtenis genomen en moet in elk geval 14 dagen blijven zitten.