Boetes voor illegale overbrenging sloopschepen naar India

Print     PDF
Rubriek

De rechtbank in Rotterdam heeft zes vennootschappen van het Seatrade-concern en twee van haar bestuurders veroordeeld tot geldboetes van € 50.000 tot € 750.000. Daarnaast is aan deze bestuurders een beroepsverbod opgelegd. Zij mogen een jaar lang het beroep van bestuurder, commissaris, adviseur of werknemer bij een rederij niet uitoefenen. Een derde bestuurder is vrijgesproken.

Schip als afvalstof

De veroordeling betreft de illegale overbrenging van vier (koel)schepen vanuit de Europese Unie naar aanvankelijk India. Toen deze schepen de havens van Rotterdam en Hamburg in 2012 verlieten, bestond binnen het Seatrade-concern al het voornemen om de schepen te laten slopen. Dat maakt de schepen tot een afvalstof, ondanks het feit dat die schepen nog zeewaardig, gecertificeerd, verzekerd en operationeel waren.

Gesloopt

De schepen zijn uiteindelijk gesloopt op stranden in India, Bangladesh en Turkije. De schadelijke gevolgen van het slopen van schepen op de stranden zijn verstrekkend voor milieu en gezondheid, gelet op onder andere de grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij de sloop en de vaak erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Desondanks is er bij de strafoplegging - in het voordeel van de verdachten - rekening mee gehouden dat dit de eerste strafrechtelijke vervolging betreft voor een dergelijke overbrenging. Om die reden is afgezien van gevangenisstraf.

ECLI:NL:RBROT:2018:2108