BASF Antwerpen: geen BASF-levering van diethylamine aan Syrië

Print     PDF
Rubriek

Volgens mensenrechten-ngo’s zouden het Belgische BASF Antwerpen en twee Duitse bedrijven grondstoffen hebben geleverd voor gifgas in Syrië. Inmiddels heeft BASF op zijn website laten weten geen diethylamine (DEA) geleverd te hebben aan Syrië. Het bedrijf laat weten dat het altijd de wetgevingen rond de handelscontrole gerespecteerd heeft en verzekert dat het hiervoor ook  de nodige controles heeft ingebouwd. 

Embargo

Diethylamine (DEA) is een product dat onder meer voor farmaceutische doeleinden gebruikt wordt.  Sinds 2012 is het opgelijst in de “Syria Embargo Regulation” (Annex IX).  Bovendien staat DEA sinds eind 2016 op de lijst van de Europese “Dual-Use”-wetgeving en moet er bijgevolg voor transacties met alle landen buiten de EU een exportvergunning worden verkregen.

Blokkeren

BASF Antwerpen produceert DEA en verkoopt dit product via de verkoopsstructuren van het hoofdkantoor in Ludwigshafen, Duitsland.  In de IT-systemen van BASF zitten ingebouwde blokkerende controles, die alle bewegingen van goederen aan de vigerende wetgeving aftoetsen. Deze controles zijn uiteraard ook van toepassing in relatie tot landen onder embargo, waarvoor de controles op individuele basis worden uitgevoerd.  Zowel fysieke personen als instanties worden bij deze controles geverifieerd, aldus BASF op zijn website.