Veiligheidsadviseur 2017

Print     PDF

De veiligheidsadviseur gevaarlijke stoffen draagt een grote verantwoordelijkheid. Leest u paragraaf 1.8.3 van het ADR er maar eens op na! En dat hij /zij die verantwoordelijkheid met verve draagt, blijkt wel uit het hoge veiligheidsniveau dat Nederland kent op het gebied van omgang met gevaarlijke stoffen. Daar mogen alle veiligheidsadviseurs best trots op zijn!
Maar de veiligheidsadviseur wordt niet altijd even goed gewaardeerd, zo bleek uit de enquête die vorig jaar gehouden is onder deze beroepsgroep. Sommigen voelen zichzelf ervaren als "een noodzakelijk kwaad" of "een onnodige kostenpost". Blijkbaar zijn bedrijven zich vaak niet bewust van de noodzaak van de veiligheidsadviseur, laat staan dat men weet wat hij/zij precies doet. Daarnaast zijn veiligheidsadviseurs meestal geen types die zichzelf op de borst kloppen. Bescheidenheid siert de mens, maar te veel bescheidenheid leidt tot onzichtbaarheid.
 
Om het werk van de veiligheidsadviseur in de spotlight te zetten organiseren evofenedex, de VVA en Gevaarlijke Lading dit jaar voor de tweede keer de Verkiezing Veiligheidsadviseur van het Jaar. Dus bent u veiligheidsadviseur en hebt u het afgelopen jaar een bijzondere prestatie op werkgebied geleverd? Schroom niet en geef u op! Maar ook als u een veiligheidsadviseur in dienst hebt of inhuurt: vraag hem/haar eens waar hij zich de hele dag mee bezig houdt. Wellicht gaat er een nieuwe wereld voor u open. En als die wereld u aanspreekt, zou ik het fijn vinden als u overweegt uw veiligheidsadviseur kandidaat te stellen. Voor hem/haar zelf een hele waardering, en voor uw organisatie een teken dat u veiligheid hoog in het vaandel hebt.
 
Thomas Reitsma is beleidsadviseur veiligheid en gevaarlijke stoffen bij evofenedex.