Nieuws

Bij een derde van de vrachtwagens die zijn gecontroleerd tijdens een driedaagse actie in Zeeland, is een overtreding geconstateerd. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) inspecteerde eind oktober 222 voertuigen en constateerde ruim 70 overtredingen. De meeste overtredingen betroffen de rij- en rusttijden: 33 chauffeurs waren in overtreding.

De 37e editie van het Jaarboek Vervoer gevaarlijke stoffen over de Weg is verschenen. Deze uitgave is een leidraad voor de praktijk voor diegenen die betrokken zijn bij het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Het boek is gebaseerd op de Europese overeenkomst voor het wegvervoer van gevaarlijke stoffen - het ADR 2017 - en vertaalt deze regelgeving naar de praktijk.

Frankrijk heeft op 13 oktober een besluit gepubliceerd met strengere regelgeving voor het parkeren van voertuigen met gevaarlijke stoffen. Hiermee wil de Franse overheid zowel het voorkomen van ongevallen met deze voertuigen als het beperken van de gevolgen hiervan voor derden, verbeteren.

Dankzij een nieuw Benelux-besluit gaan de inspectiediensten voor het wegvervoer van de Benelux-landen met elkaar gegevens uitwisselen over het gebruik van de tachograaf en het respect voor de rij- en rusttijden door transportondernemingen.

Het gebruik van alternatieve brandstoffen in het Nederlandse goederentransport over de weg komt nauwelijks van de grond, terwijl Nederland in Transport en Logistiek ver achter loopt bij de Europese CO2-doelstellingen, zo blijkt uit een sectorstudie gezamenlijk opgesteld door ING, TVM verzekeringen en onderzoeksbureau Panteia. Een netwerk van tankstations voor alternatieve brandstoffe